20 Eylül 2010 Pazartesi

Dragons'den Türkiye...

Bu yazımda ddtürkiye hakkında kısa bir değerlendirme yapacağım.

Öncelikle böyle bir programı, her ne kadar alıntı da olsa, Türkiye'ye kazandıran Blomberge teşekkür etmek gerekiyor.

Programın ilk bölümünda gözüme çarpan en önemli değerlendirmem, yatırımcıların evet sıfırdan başlayann girişimciler olmasına rağmen kendi alanlarının dışında yani farklı sektörlerde girişimde bulunmamaları programı yavanlaştırdığıdır.

Yatırımcılardan sadece Alphan Manasın farklı sektörlerde girişimlerde bulunması diğerlerinin ise kendi sektörleri dışında bir adım atmamaları program için ve biz ileyiciler için büyük dezavantaj.

Gamze Cizreli, çok iyi niyetlidir, sıfırdan başlaması büyük bir hikayedir benim için ama Gamze Cizrelini'nin restoran cafe sektörü dışında farklı bir sektörde girişimde bulunmamıştır.Gamze Hanım'ın "bu bana hitap etmiyor", "benim alanım değil" gibi cümleleride girişimcilere tekrarlaması da yorumumun ne kadar haklı oldunu gösteriyor.

Nevzat Aydın, kendisi yarışmadan önce tanıdığım;çok da nadir olsa maillerinden izlenimim kaliteli bir insan.Yemeksepeti gibi bir girişimde hayatının projesi.Gelin görünki yemeksepeti geliştirmek ve büyütmek dışında Nevzat Beyi ben hiç bir yerde duymadım.

Baybars Altuntaş ve Yalçın Aydın da keza aynı şekilde sektörlerinin dışına çıkamamış başka sektörlerde tecrübeli, başarılı ve donanımlı görmüyorum.Bu arada Baybars Altuntaş hakkında hoşuma gitmeyen şeyler oldu programda. Bir girişimci ve girişimcinin elinden tutacak başarılı olması için yatırım yapacak bir işadamının %55 gibi bir rakamı istemesi abesle istigaldir.Burada girişimciye destek olmaktan öte patronluk yapmak gibi bir amaçsezmem hiç hoşuma gitmedi.

Ve Alphan Manas. ogs, deniz taksi iddia,'nın mucidi.Bir çok sektörde yer alan Alphan Manas, girişimlere bir çok boyuttan bakabilecek bir yatırımcı.Program için çok yönlü bakış açısna sahip yatırımcının bulunması önemli.Alphan Manasın fikri beğenip yatırım yapmaması ilginç bir ikilem.Bu programda fikirler ticari yöncen değerlendirilip beğenilir olması gerekmektedir.Yani siz fikri ticari yönden beğenmeyip daha sonrasında fikrin güzel olduğunu belirtmesi girişimciyinin umutla karamsarlık arasında gelgitlere yol açacaktır.Bu programda fikrin güzelliği ticari başarı başarısızlık ön görüsüne dayanmaktadır.

Bence kaliteli bir ddtürkiye izlemek istiyorsak; en az iki sektörde; parekende & tarım, teknoloji & sanayi, eğitim &pazarlama bilişim&satış , inşaat & giyim vs..... gibi faaliyet gösteren yatırımcıların programda olması gerekmektedir.

1 yorum:

Özgür GÜL dedi ki...

baybars altuntaş bence de çok aksi ve tespitlerimiz aynı.Bir girişimciye yeni bir kapı açması gerekirken, şirketin patronu oluyor.sanki çok ihtiyacı var.